Cumhuriyet’in ilanı öncesi ve sonrasında çok sayıda iç isyan yaşandı. Bu isyanlar arasından bir tanesi var ki bugün dahi hatırlandığı zaman duygularımıza hakim olmakta zorlanıyoruz. 1930 yılında Menemen’de Cumhuriyet rejimine karşı çıkan isyan neticesinde askerliğini yedek subay olarak yapmakta olan öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay, isyancılar tarafından şehit edildi.
Vahim olayın ardından tüm bölgede sıkıyönetim ilan edildi. Şehit öğretmen Kubilay’ı saygıyla anarken neler yaşandığını Menemen İsyanı’nın 93. yılında yeniden hatırlayacağız.
1920’li yıllar Cumhuriyet Devrimleri’nin tüm yurtta uygulanmaya başladığı yıllardı. Genç Cumhuriyet yeni rejimi ve uygulamaları hayata geçiriyordu.
Halkın bir kısmının katılmasıyla isyancı grup kısa zamanda büyüdü. İlk eylemciler arasında, Giritli Derviş Mehmet, Şamlı Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Hasan ve Küçük Hasan vardı. Derviş Mehmet, halka kendini mehdi olarak tanıttı ve dini kurtarmaya geldiklerini söyledi.
İsyancılar meydana diktikleri ve şeriat sancağı olarak adlandırdıkları yeşil bayrağın çevresinde dönmeye, tekbir getirmeye ve zikretmeye başladılar. “Şapka giyen kafirdir. Yakında yine şeriata dönülecektir.” diye bağırarak bu isyan hareketini büyütme çabası içine girdiler.
Yedek Subay Kubilay, belki de bir öğretmen olduğu için olsa gerek, isyancıları sözle yola getirebileceğini düşündü. Kendileriyle iletişim kurmaya çalıştı. Lakin karşısında çığırından çıkmış bir güruh vardı.
İsyancılardan birisi ateş ederek Yedek Subay Kubilay’ı yaraladı. Yaralı şekilde isyancıların arasından çıkmaya çalışan Kubilay’ı yakalayıp bıçakla kafasını gövdesinden ayırmak suretiyle şehit ettiler.
31 Aralık 1930 günü Menemen ilçesi ile Manisa ve Balıkesir’in merkez ilçelerinde 1 Ocak 1931’den itibaren 1 ay süre ile Fahrettin Altay komutasında sıkıyönetim ilan edildi ve 1. Kolordu Komutan Vekili General Mustafa Muğlalı başkanlığında bir Divanı harp kuruldu.
İdam hükümlülerinin altısı küçük yaşta olduğundan cezaları ağır hapse çevrildi. TBMM Adalet Divanı ayrıca iki idamlığın cezasını iki yıl hapse çevirdi. Diğer 28 idam mahkûmu, 3 Şubat 1931 gecesi Menemen’de idam edildi.